Zakład Cukierniczy Delicja powstał dzięki ogromnej determinacji, pracowitości oraz wiedzy obejmującej najściślej strzeżone arkana sztuki cukierniczej – technologa i mistrza cukiernictwa w jednym, czyli Annie Bratuszewskiej, dziś właściciela prężnie rozwijającego się Zakładu Cukierniczego, którego początki datuje się na rok 1997. Właśnie wtedy, w małym zakładzie produkcyjnym mieszczącym się w kamienicy przy ul. Rewolucji w Łodzi, dzisiejszy mistrz poznawała tajniki i kunszt cukiernictwa pod okiem ówczesnego szefa Bolesława Kosmalskiego, liczącej się postaci w branży cukierniczej tamtych lat. Tam też zrodziła się myśl stworzenia własnej linii produkcyjnej.
01 stycznia 2000 roku Anna Bratuszewska uruchomiła własny, samodzielnie prosperujący zakład cukierniczy pod nazwą Delicja, w którym zgromadziła ogromne doświadczenie procentujące do dziś.
W lutym 2003 roku Anna Bratuszewska zdobyła tytuł (dyplom) Mistrza Cukiernictwa, a dwa lata później w 2005 roku otworzyła nową linie produkcyjną, gdzie wytwarzane są ciasta deserowe. Dziś można stwierdzić że, to właśnie one stały się wizytówką firmy.
Cukiernia od 3 grudnia 2012r. przeniosła swoją siedzibę do nowo wybudowanego zakładu przy ulicy Brzezińskiej 230B na obrzeżach łodzi.
Obecnie zakład zaopatruje w swoje wyroby około 120 odbiorców na terenie Łodzi, województwa i kraju. Nasze słodkości dostarczamy zarówno do małych, rodzinnych sklepów jaki i sieci handlowych: Polomarket, Fresmarket, Primus, Stokrotka. Dzięki współpracy z hurtowniami mogą się również nimi cieszyć klienci w Anglii i Belgii.